Sfânta Parascheva - 14 octombrie

Sfânta Parascheva – 14 octombrie

5/5 - (15 votes)

Sfânta Parascheva,  sărbătorita la data de 14 octombrie,  este cunoscută pentru puterea ei de a vindeca și de a ajuta pe cei în nevoie, iar credincioșii îi cer ajutorul în diverse probleme și necazuri. Este o figură importantă în spiritualitatea ortodoxă românească și a lăsat o amprentă puternică în cultura și credința poporului român.

Cuvioasa Parascheva a văzut lumina zilei in  Epivat, Tracia, în primele decenii ale secolului al XI-lea.


Parascheva a crescut într-un mediu creștin, părinții ei învățând-o virtuțile creștine. La vârsta de 10 ani, în timpul unei slujbe în care se citea Evanghelia după Marcu, ea a simțit o chemare de a-și împărți hainele cu cei săraci. Deși a fost cerută în căsătorie de mai mulți tineri bogați, ea a refuzat în fiecare situație. Visul ei era să se retragă în pustie, și a plecat de acasă fără să-i anunțe pe părinții ei. A călătorit la mânăstirile din Constantinopol și la locurile sfinte din Ierusalim, apoi s-a retras în Pustiul Iordanului.

În 1641, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse la Iași de către domnitorul  Vasile Lupu și au fost așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi, ctitoria sa. Această aducere a moaștelor a fost un gest de recunoștință din partea Patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru sprijinul acordat de Vasile Lupu în plata datoriilor Patriarhiei Ecumenice. Din 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Aceasta sfântă, a fost un simbol al smereniei și al credinței ortodoxe. Viața ei a fost o ilustrare a credinței în lumina credinței, rezistând ispitirilor lumii. Moaștele ei au fost însoțite de mari procesiuni, iar ea a săvârșit numeroase minuni în numele său.

Citește mai multe informații in cartea Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si calauzitoarea credintei ortodoxe in intreaga Romanie a smereniei

 

Citește și: