Hummus, preparat culinar originar din Orientul Mijlociu, care a cucerit pofticioșii din întreaga lume datorită gustului său bogat și texturii cremoase. Această pastă de năut a devenit un aliment iubit în întreaga lume datorită gustului său unic și beneficiilor pentru sănătate.
Cuvântul „hummus” provine din limba arabă și înseamnă „năut.”Hummusul este o pastă făcută din năut fiert și mixat, cu adaos de ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi și tahini ( pastă de susan). A câștigat un loc fruntas in gastronomia bucătăriei orientale și a fost adoptat cu bucurie în întreaga lume.
Ingrediente:
– 1 cană de năut fiert (din conservă sau fierbeți năut uscat)
– 3 linguri de pastă de susan (tahini)
– 3 linguri de suc de lămâie proaspăt stoarsă
– 2 căței de usturoi, mărunțiți
– 1/2 linguriță de sare (sau după gust)
– 2 linguri de ulei de măsline extra-virgin
– Apă (pentru potrivirea consistentei, dacă este necesar)
Pentru decor – Boia de ardei dulce, frunza de patrunjel
Mod de preparare:
1. Într-un blender punem: năutul, tahini-ul, sucul de lămâie, usturoiul și sarea.
2. Mixați ingredientele la viteză medie până când obțineți o pastă omogenă. Dacă amestecul este prea gros, adăugați puțină apă pentru a-l subția.
3. Gustați și ajustați sarea sau lămâia, dacă este necesar, pentru a obține gustul dorit.
4. Transferați hummusul într-un bol, formați mici șanțuri si turnați putin ulei de măsline.
5. Decorați hummusul cu naut intreg, puțină boia de ardei și o frunză de patrunjel.
6. Serviți hummusul cu legume tăiate, pâine prăjită sau chipsuri. Poftă bună!
Image by Freepik