Bougatsa este un desert tradițional grecesc, o adevărată delicatesă. O plăcintă cu foi subțiri, umplută cu o cremă de gris gustoasă și îndulcită cu un sirop parfumat cu lămâie, este o explozie de arome. Dacă îți dorești sa te simți în minunata Grecia, prepară o bunătate de Bougatsa.
Ingrediente
Strat 1 – 1/2 pachet foi de placinta ~ 200 gr foi placinta, 50 gr unt.
Crema de gris – 1 l lapte, 180 gr gris, 1 praf de sare, 10 gr zahar vanilat, 4 oua, 100 gr zahar, coaja razuita de la o lamaie, 50 gr unt.
Sirop – 200 gr zahar, 300 ml apa, 1 baton de scortisoara, coaja de la o lamaie, 1 lingurita miere.
Mod de preparare
Sirop – Într-o cratiță, combinați apa, zahărul, bățul de vanilie și coaja de lămâie.
Puneți cratița pe foc mediu și fierbeți siropul timp de 3 minute.
Scoateți bățul de scorțișoară și lăsați siropul să se răcească.
Adăugați mierea și amestecați bine.
Crema de gris – Într-o cratiță, încălziți laptele și adăugați puțină sare.
Când laptele începe să fiarbă, presărați grisul treptat, amestecând continuu.
Adăugați puțină sare și amestecați până când compoziția se îngroașă, aproximativ 1 minut.
Introduceți untul și amestecați până se topește și se încorporează.
Bateți ouăle cu zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie într-un bol.
Amestecați cele două compoziții până se omogenizează.
Asamblare Bougatsa – Topiți untul fără a-l fierbe.
Ungeți tava de copt cu un strat subțire de unt.
Împărțiți foile de plăcintă în două părți.
Așezați prima parte a foilor, unse cu unt, una câte una.
Adăugați crema de gris și nivelati suprafața.
Așezați a doua parte a foilor de plăcintă, unse cu unt, una câte una.
Ungeți suprafața cu unt și tăiați plăcinta în porții.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coaceți timp de 40 de minute (cu ventilatie).
Turnați siropul preparat anterior peste plăcintă când este fierbinte.
Lăsați plăcinta să se răcească și apoi tăiați-o în porții.
Poftă bună!
